Blogs13.03.2023

Wat is padel?

Wat is padel?

Padel is een racket- en balsport dat meestal in de twee tegen twee vorm gespeeld wordt op een baan dat omringd is door glazen wanden en hekwerk. Als je nog nooit padel gezien of gespeeld hebt zou deze sport het beste omschreven kunnen worden als een mix tussen tennis en squash. Het speelveld toont namelijk veel gelijkenissen met een tennisveld vanwege het net in het midden en de servicevakken. De glazen wanden en hekken die het veld omringen staan er niet om de bal tegen te houden. Deze wanden mogen gebruikt worden om de bal via terug te spelen of eerst tegen aan te laten stuiteren om vervolgens terug te spelen. Het element van de wanden komt dus overeen met squash waar je ook de bal tegen de muren of via de glazen wanden slaat.

Hoe speel je padel?

De meeste padelbanen in Nederland zijn gemaakt om twee tegen twee op te spelen. Er zijn ook wel single banen maar deze zijn er in mindere mate. Voor een potje padel heb je over het algemeen dus 4 personen nodig. De andere benodigdheden zijn; een padelbaan, padelrackets, padelballen, sportkleding en bij voorkeur padelschoenen om verdraaiingen en andere blessures te voorkomen. Let erop dat je zorgt dat je echt padelballen gebruikt en geen tennisballen. Hoewel deze heel erg op elkaar lijken zit er wel degelijk een groot verschil tussen. Voor een uitgebreide versie van de spelregels van padel verwijzen we je naar de blog “Hoe werkt padel en wat zijn de spelregels?” In deze blog zullen we kort de belangrijkste spelregels van padel voor je op een rijtje zetten:

  • De bal mag maximaal één keer op het veld stuiteren voordat deze weer terug wordt geslagen.
  • De bal hoeft (behalve bij de service) niet verplicht de grond te raken, je mag de bal ook direct uit de lucht terugslaan.
  • Voordat de bal tegen de glazen wand of het hekwerk komt moet deze eerst via het veld gestuiterd zijn.
  • Als de bal (via een stuiter) over de glazen wanden of het hekwerk gaat win je het punt. Let wel op: Je hebt aan beide zijdes van het veld twee uitgangen waardoor je buiten de kooi kan rennen. Als de tegenstander het voor elkaar krijgt de bal vanaf buiten het veld terug te slaan gaat het spel door.
  • De bal mag geen contact maken met het lichaam van jou en de andere spelers. Bij wie dit gebeurt gaat het punt verloren.

De perfecte padelbaan

De meeste padelbanen bestaan uit kunstgras met lagen zand ertussen. Deze lagen zand zijn essentieel voor een padelbaan. De eerste reden is de veiligheid van de spelers zelf; kunstgras zonder zand ertussen is namelijk vrij glad en padel is een spel van veel wenden en keren. Zonder zand zouden de spelers dus veel uitglijden met blessures als gevolg. Met name bij outdoorbanen is het zand van groot belang aangezien je in Nederland vaak met vochtige weersomstandigheden te maken hebt. Het zand biedt dus meer grip waardoor je minder snel uitglijdt en daarbij jezelf blesseert. Het zand bevordert ook de levensduur van de padelbanen. Het voorkomt namelijk voegtijdige slijtage aan de baan en daarnaast vangt het ook vocht op dat anders snel intrekt in de ondergrond. Door een vochtige ondergrond ontstaat op den duur schimmel en dit is natuurlijk niet bevorderlijk voor de levensduur van een padelbaan.

Natuurlijk speel je idealerwijs lekker een potje buiten op een outdoor padelbaan met een zonnetje dat boven je hoofd schijnt. Helaas is dit in Nederland niet altijd de realiteit en word je door slecht weer gedwongen om binnen te spelen. Een vochtig veld en natte wanden zijn niet bevorderend voor het spelplezier. De padelballen worden ook zwaarder door vochtig weer waardoor het slaan een stuk moeizamer gaat.

Indoor padelbanen bieden hiervoor een uitkomst. Bij een indoor padelbaan is het belangrijk dat het plafond voldoet aan de juiste hoogte en dit is minimaal zeven meter. Deze indoorbanen worden vaak opgezet in oude tennishallen waardoor er aan deze hoogte voldaan kan worden. Het fijne aan een indoorbaan is dat je het hele jaar door kan spelen en nooit rekening hoeft te houden met het weer. Gelukkig heb je in Nederland bij padelclubs zoals The Padellers een ruim aanbod aan binnenbanen.

Een ideaal padelracket voor beginners

Door de toenemende populariteit van padel hebben ze op de markt van padelrackets ook ook niet stilgezeten. Padelrackets komen tegenwoordig in steeds meer merken, maten, vormen en gewichten. Voor elke padelspeler is er wel een ideaal padelracket te vinden dat past bij je niveau en speelstijl. Van beginnend tot middelgevorderd en van gevorderd tot professioneel. Padelrackets onderscheiden we in vier basisvormen; namelijk een rondvormig racket, een diamantvormig racket, een druppelvormig racket en een hybride racket. Elk type racket ondersteunt een andere manier van spelen en hier zullen we een korte uitleg geven over deze type padelrackets.

We beginnen met de rondvormige padelrackets. Deze rackets zijn over het algemeen het makkelijkst te hanteren en daarom over doorgaans het ideale padelracket voor beginners. Dit komt omdat ze door de ronde vorm een grote sweet spot hebben. Met de sweet spot van een padelracket wordt het oppervlak bedoeld waarmee je de bal het best kan raken. Ook ligt de balans van het racket in het midden waardoor het ook eenvoudiger is om de ballen gecontroleerd terug te spelen.

Een diamantvormig padelracket kenmerkt zich voornamelijk door de power die je ermee kan geven aan de bal. De sweet spot in dit racket is kleiner en ligt hoger in het blad waardoor het moeilijker is om de bal perfect te raken. Als jij eenmaal over deze techniek beschikt en de bal op de sweet spot raakt kan je de bal ook gelijk flink wat kracht meegeven. Dit racket is over het algemeen wat beter geschikt voor spelers die iets verder gevorderd zijn.

Een druppelvormig racket houdt het midden tussen een diamantvormig en rondvormig racket. De sweet spot is iets groter dan een diamantvorig- en iets kleiner dan een rondvormig padelracket. De balans ligt ook tussen deze twee racketvormen in, vandaar dat dit racket een goeie mix van kracht en controle geeft.

Een hybride padelracket is weer een combinatie van een druppelvormig padelracket en een diamantvormig padelracket. Dit racket heeft qua eigenschappen ook een mooie mix van power en comfort.

Welke padelschoenen zijn geschikt voor mij?

Het belang van padelschoenen mag niet onderschat worden aangezien goede padelschoenen blessures voorkomen en het spelcomfort verhogen. Zoals al eerder benoemd is padel een sport waarbij je veel moet wenden en keren op de korte afstand. Een goede padelschoen moet daarom zowel flexibel als stevig zijn. De flexibiliteit van een padelschoen helpt je om gemakkelijker te wenden en keren. Anderzijds helpt de stevigheid ernstige verdraaiingen te voorkomen die je kan oplopen tijdens snelle wendingen. Daarnaast wil je ook dat de padelschoenen een extra goeie demping hebben die de klappen van het rennen en springen absorberen. Je enkels krijgen namelijk flink wat schokken te verduren tijdens een potje padel. Het mag duidelijk zijn dat je padel beter niet op je hedendaagse gympen of hardloopschoenen kan spelen.

Zelfs als je af en toe recreatief speelt is het aan te raden om alsnog padelschoenen aan te schaffen. Deze variëren natuurlijk in prijs dus als je toch niet heel veel speelt kan je ook voor een wat goedkoper model gaan. Deze zijn dan vaak wat minder duurzaam maar aangezien je toch niet extreem veel speelt gaan ze alsnog lang mee. Mocht je heel vaak spelen adviseren we je wel om te investeren in een model van betere kwaliteit met een langere levensduur. Als extra tip geven we je mee om bij twijfel altijd voor een maatje groter te kiezen bij padelschoenen. Padelschoenen vallen namelijk vaak wat klein en het is lekker om wat extra speelruimte te hebben omdat je door de vele korte sprintjes een beetje gaat schuiven in je schoenen.

Nieuwsgierig waar je terecht kan voor een potje padel?

Neem een kijkje bij onze locaties in verschillende provincies en steden. Zo hebben we locaties voor Padel Amsterdam, Padel Brabant en Padel Limburg. Kijk gerust ook naar onze andere locaties!