fbpx
Blogs13.03.2023

Hoe je een goede techniek kunt ontwikkelen voor het spelen van padel

Hoe kan je een goede techniek ontwikkelen voor het spelen van padel?

 

Padel is een heel verslavend spelletje en het wordt natuurlijk alleen maar leuker als je er ook een beetje goed in bent. Winnen is niet alles maar het is zeker leuker dan verliezen en als je een goede techniek ontwikkelt worden ook de rally’s een stuk intensiever en spannender. Maar hoe ontwikkel je dan een goede techniek om je tegenstanders van de baan te slaan?  In deze blog zullen we een paar tips geven die jou kunnen helpen een betere basistechniek te ontwikkelen.

Een tactische padelservice slaan

De service is een belangrijk onderdeel van padel en ook relatief makkelijk aan te leren. Van alle slagen is de service het makkelijkst om goed te raken. Je bent namelijk niet afhankelijk van hoe de tegenstander de bal op je af speelt.  Je hebt alle tijd om te focussen en concentreren op een goede slag.

De eerste en misschien wel belangrijkste tip is om de service zo simpel mogelijk te houden. Vaak zie je dat mensen die nieuw zijn met padel het zichzelf moeilijk maken door teveel over de service na te denken. Veelgemaakte fouten van beginners zijn het te gehaast slaan van de bal en het indraaien van je hele lijf bij het slaan.

Ook met veel spin slaan is geen aanrader tijdens het serveren. Mensen die met teveel spin willen serveren slaan vaak minder nauwkeurig en hebben een grotere kans het net te raken. Een klein beetje slice daarentegen is wel handig omdat de bal daardoor lager bij de grond blijft.

Dit is hoe je stapsgewijs het best kan serveren bij padel; Houd de bal vast met je hand naar beneden gericht en zwaai je arm hoog naar achteren. Kom ook met je ellenboog hoog in de lucht want zo kan je beter slicen. Laat de bal vallen en stuiteren, wanneer de bal vervolgens rond navelhoogte is raak je de bal met je racket.

Door je racket bij het slaan als het waren een beetje onder de bal te snijden (slicen) genereer je meer spin. Bijkomend voordeel is dat de bal ook sneller gaat. Houdt je racketblad dus een beetje schuin open en half omhoog wijzend. Hierdoor zal de bal ook lager over het net scheren wat het lastiger maakt voor je tegenstander. De bal stuitert immers minder hoog op waardoor het moeilijker is voor de tegenstander om de bal hard terug te slaan.

Let erop dat je de bal niet hoger hoger dan je middel mag raken.  Toch moet je proberen de bal op een zo’n hoog mogelijk punt te raken voor een een krachtige service. Dit vergt oefening en daarom komen we bij onze laatste tip voor de service; oefenen! De service is namelijk een van de dingen in padel die het makkelijkst te oefenen is. Je hebt er niet eens per se tegenstanders voor nodig. Je gaat de baan op met veel ballen en slaat een stuk of 20 voor elke padelsessie. Op die manier kan je ook experimenteren met slicen en je timing. Aangezien het toch nog geen wedstrijd is maakt een foute bal niet uit. Je zult zien dat je service met stappen vooruit gaat als je dit wekelijks oefent.

Een padel backhand volley maken

Een van de belangrijkste stappen die je in acht moet nemen bij een volley is dat je zorgt voor een goede positionering. Veel spelers hebben de neiging om te dicht aan het net te komen bij een volley. Hoe korter je aan het net staat hoe makkelijker je tegenstander over je heen kan lobben. Als je iets meer naar achter staat heb je namelijk meer tijd om te reageren. Als de bal korter komt kan je altijd nog naar voren stappen om te smashen.

Positioneer je lichaam zo dat je tenen en de rest van je lichaam richting de glazen zijwand wijzen. Je racketarm bevindt zich aan de kant van het net en je andere arm aan de kant van de achterwand. Het is belangrijk dat je tenen echt naar de glazen zijwand wijzen en niet richting het net of wat anders.

Breng je racket alvast wat naar achter en begeleid dit met je andere arm. Op het moment dat je je racket naar de bal toe beweegt om te slaan beweeg je je andere arm naar achteren.

Een forehand met padel maken

Een forehand bij padel kan je op verschillende manieren slaan. In deze blog behandelen we de platte forehand en de slice forehand.

We beginnen met de uitleg van een platte forehand aangezien deze over het algemeen het meest toegankelijk is. Een platte forehand sla je zonder spin of slice dus je brengt het racket plat naar de bal toe. Draai je lichaam richting de bal en verplaats op moment van slaan je gewicht van je achterste- naar je voorste voet. Je racket begint rond je heup en eindigt rond je schouder. Je racket moet dus door bewegen na het contact met de bal.

Bij de slice forehand moet je iets anders te werk gaan. In plaats van laag te beginnen en hoog te eindigen zoals bij een platte forehand, doe je dit bij een slice forehand precies andersom. Je begint met je racket ter hoogte van je schouder. Tijdens het slaan breng je deze naar beneden om de bal vervolgens (idealerwijs) tussen navel- en schouderhoogte te raken. Je racket houd je een beetje schuin met het blad naar boven en je schaaft de bal als het ware. Ook bij de slice forehand is het belangrijk dat je je gewicht van je achterste- naar je voorste voet verplaatst

Vibora padel

Vibora is het Spaanse woord voor adder en deze slag wordt vaak gebruikt in de padel sport. Een Vibora is een aanvallende smash waarbij je de bal ter hoogte van je hoofd te raakt met slice. Op die manier moet de bal vanaf een laag punt tegen de glaswand komen waardoor deze amper meer op stuitert. Dit is een bijna onmogelijke bal voor je tegenstander om terug te slaan. Hoe voer je de Vibora nou technisch goed uit? Hier geven we een paar tips om jou op weg te helpen.

Plaats je racket achter je hoofd tussen je schouders en wijs met je andere arm richting de bal. Plaats voor het slaan van de bal je voeten verder uit elkaar dan schouderbreedte. Zo heb je een beter evenwicht om de slag goed uit te voeren. Probeer de bal te raken langs je lichaam op schouderhoogte. Raak de bal aan de zijkant en probeer de bal als het ware te scheren voor een goed slice effect. Belangrijks is dat je de bal niet van boven raakt want je wil de bal slicen zodat deze laag blijft. Probeer vaart in de bal te houden en hem zo diep mogelijk te spelen.  Zo heb je de grootste kans dat de bal vlak na de stuit tegen de wand aankomt. Het is namelijk belangrijk dat de bal na het contact met de wand zo laag mogelijk opstuit. Op die manier zal je tegenstander de grootst mogelijke moeite hebben om de bal terug te slaan.

De Bandeja

De bandeja is een belangrijke slag bij padel die redelijk wat techniek vereist. Als je deze slag onder de knie hebt kan het je helpen in moeilijke situaties. De bandeja is een verdedigende slag die je kan maken bij een lob van de tegenstander.  Het heeft als doel je positie aan het net te behouden. Het is van groot belang dat de bal laag blijft bij een bandeja. Bij een hoge bal maak je het namelijk makkelijker voor je tegenstanders omdat je hun veel opties geeft. Hoe sla je een Bandeja precies en wat is de juiste techniek?

Om te beginnen sta je aan het net met je gezicht naar de tegenstanders. Let goed op  de (racket)houding van je tegenstander en diens positionering. Zodra je ziet dat deze een lob gaat slaan kom je in actie. Je draait je open en beweegt zijwaarts naar achter om zo snel als je kan in positie te komen. Het is de bedoeling dat je de bal naast je raakt en niet boven je. Houd je racketarm hoog en wijs met je ander arm naar de bal.

Bij het slaan is het belangrijk dat je de bal ter hoogte van je ogen raakt. Wanneer je de bal boven je ogen raakt is het moeilijker om de bal laag te houden. Als je de bal onder ooghoogte raakt daarentegen is de kans op het maken van fouten groter. Raak de bal naast- of voor je zodat je met slice kan slaan. Als je de bal achter je raakt is het niet mogelijk om met slice te slaan.

Sla met je racket van boven naar beneden want zo creëer je het slice effect. Je wil voorkomen dat de bal teveel vaart meekrijgt en daarom moet je niet voorwaarts slaan maar echt van boven naar beneden. Sla helemaal door met je racket en richt deze vervolgens weer omhoog terwijl je richting het net rent. Hoe dichter je bij het net komt hoe groter de kans is dat je een aanvallende volley kan slaan.

Een juiste padelsmash

Eerder hebben we de Vibora en de Bandeja al besproken, twee varianten op de smash. Natuurlijk heb je ook altijd nog de klassieke platte smash en de spin smash.

De platte smash is een onderschatte smash in padel. Een platte smash is net als de Bandeja een verdedigende smash. Het is de bedoeling dat je je positie aan het net behoudt. Dit doe je door de bal zo ver mogelijk naar het midden te slaan zodat jij en je teamgenoot sneller op positie kunnen komen. Bij een platte smash probeer je de bal meer te duwen dan te slaan zodat je de bal vertraagt. Wel is het noodzaak om de bal zo diep mogelijk in het vak van de tegenstander te slaan. Dan geef je jezelf en je teamgenoot meer tijd om jullie te positioneren.

De spin smash is in tegenstelling tot de platte smash een aanvallende smash. Bij de spin smash wil je de bal zo hoog mogelijk in je racketblad raken want zo genereer je meer spin en vaart. Je wil proberen de bal uit de kooi te slaan en daarom wil je de bal niet te kort achter het net slaan. Hoeveel kracht je ook zet deze zal dan onmogelijk over de wanden komen na de stuit. Aan de andere kant wil je de bal ook niet te diep slaan. De bal heeft dan niet genoeg tijd om weer omhoog te komen en buiten de kooi te belanden.

Padel uitproberen

Ben jij overtuigd dat jij al deze slagen goed kan uitvoeren en wil je padel uitproberen? Bij The Padellers locaties kan je voor slechts 5 euro een “maak kennis met padel” clinic volgen waarbij je de basis van padel leert. Wellicht wil je deze sport eerst op eigen houtje ontdekken samen met je vrienden. Dan kan je hier eenvoudig een baan boeken. Ben je al bekend met padel en wil je na het lezen van deze blog gelijk de spin smash, platte smash, Vibora en Bandeja uitproberen? Ook dit kan bij The Padellers locaties. Meld je hier aan voor proeflessen, groepslessen en individuele of duo lessen.

Neem ook een kijkje bij onze locaties in verschillende provincies en steden. Zo hebben we locaties voor Padel Amsterdam, Padel Brabant en Padel Limburg. Kijk gerust ook naar onze andere locaties!