Hoe is padel ontstaan?

5.11.24

Padel is pas sinds een aantal jaar écht naam aan het maken als erkende sport in Nederland en de padelbanen schieten als paddenstoelen uit de grond. Je zou daarom denken dat het een vrij nieuwe sport is maar dit is niet het geval. Padel bestaat al decennia lang en ook in Nederland zijn de eerste verenigingen met padelbanen al ontstaan in 2010. De Nederlandse padelbond is opgericht in 2011. In deze blog zullen we een inzicht geven van hoe en wanneer padel nou precies ontstaan is.

Oorsprong padel in Mexico en hoe het zich verspreid heeft

Padel vindt haar oorsprong in het jaar 1969, in de Mexicaanse badplaats Acapulco. Daar had de rijke zakenman Enrique Corcuera gek genoeg niet genoeg ruimte om bij zijn huis een tennisbaan te laten bouwen. Gelukkig maar dat hij ondanks zijn rijkdom een gebrek aan ruimte had want dat dwong hem om creatief te zijn. Hij bedacht een variant waarbij hij de afmetingen van het speelveld, de spelregels en de rackets aanpaste.

Via De Hohenlohe, een goede Spaanse vriend van Enrique Corcuera, is padel in Spanje terechtgekomen. Hier werd de sport, mede door het promoten van de toenmalige koning Juan Carlos en Wimbledon-winnaar Manolo Santana, immens populair. Aanvankelijk vooral onder de elite maar uiteindelijk verspreidde het zich ook over de rest van het volk.

De Hohenlohe leidde padel via een Argentijnse vriend van hem naar Argentinië, waar de sport nog meer tot bloei kwam. In Argentinië werd padel al snel een nationale sport met ruim 10.000 banen en twee miljoen beoefenaars van het spelletje. Padel is met name in landen als Argentinië, Spanje, Brazilië en Uruguay een heel populaire sport. In veel andere landen, waaronder Nederland, Italië en Frankrijk is de sport in razend tempo in populariteit aan het stijgen en is het een van de snelst groeiende sporten ter wereld.

De sport padel bestaat officieel dus al ruim 50 jaar. De Fédération Internationale de Padel (FIP) werd in 1991 opgericht en heeft sindsdien bijgedragen aan de verspreiding en promotie van padel als een officiële sport op internationaal niveau.

Van tennis tot padel: hoe de sport zich ontwikkelde

Padel heeft veel gelijkenissen met tennis en de verklaring daarvan hebben we eerder al kort vermeld. Het feit dat Enrique Corcuera niet genoeg ruimte bij zijn huis had om een tennisbaan te bouwen bracht hem ertoe iets anders te verzinnen. Omdat hij toch graag zijn geliefde sport tennis wilde spelen liet hij een veld bouwen dat erg op een tennisbaan lijkt maar door het gebrek aan ruimte kleiner was in afmetingen. De muren rondom de baan waren in eerste instantie gebouw om te voorkomen dat de bal op het terrein van de buren zou belanden. Uiteindelijk werden deze muren misschien wel het belangrijkste element van padel en is dat hetgeen wat deze sport het meest onderscheidt van tennis. Vanwege de kleinere afmetingen van het veld ontwikkelde hij ook andere rackets. Padelrackets waren van hout, kleiner dan een normaal tennisracket en ook zonder de snaren van een tennisracket. Tegenwoordig zijn padelrackets natuurlijk niet meer van hout en bestaan ze uit de meest geavanceerde en nieuwe materialen. In de loop van de jaren is het spelletje zich nog verder gaan ontwikkelen qua regels etc. maar is dit hoe de basis is gelegd.

Waarom is padel zo populair?

De enorme en nog steeds toenemende populariteit van padel heeft meerdere redenen. De eerste en misschien wel voornaamste reden is de toegankelijkheid van het spel. Het spel is redelijk eenvoudig en snel op te pakken voor mensen van alle leeftijden en niveaus. Het vereist veel minder techniek dan andere racketsporten zoals squash en tennis. Omdat het eenvoudiger te leren is en sneller goed gaat beleven beoefenaars van de sport er al snel plezier aan en zijn hierdoor eerder gemotiveerd om verder te blijven spelen.

Een tweede reden is het sociale aspect van het spelletje. Padel speel je doorgaans met z’n vieren op een vrij klein speelveld. Hierdoor sta je in constante communicatie met elkaar tijdens het spelen. Vanwege de relatieve eenvoudigheid van het spel is het toegankelijker voor mensen van meer niveaus en daarom kan je met bijna al je vrienden en collega’s spelen. Bij tennis bijvoorbeeld is dit minder het geval omdat dit meer techniek vereist om leuke rally’s te krijgen.

Een derde reden van de populariteit van padel is dat het minder intensief is dan andere sporten. Vanwege het kleine speelveld en de muren die je kan gebruiken hoef je minder te rennen dan bij een sport als tennis. Padel is relatief laag in de belasting en veroorzaakt ook niet zo snel blessures. Dit is ook een voorname reden waarom veel mensen op leeftijd padel spelen. Ondanks dat het niet zo intensief aanvoelt ben je constant in beweging en telt het zeker als een volwaardige workout.

De toekomst van padel: Wat kunnen we verwachten?

De toekomst van padel ziet er rooskleurig uit. Het is een van de snelst groeiende sporten wereldwijd en in Nederland is dit niet anders. Eerst werd er nog gedacht dat padel slechts een hype was en dat iedereen snel weer terug zou keren naar de tennisbaan maar niets is minder waar. Overal in Nederland worden steeds meer padelbanen gebouwd om aan de enorme behoefte van alle padelliefhebbers te voldoen. De Nederlandse padelbond verwacht dat er over drie jaar 200 duizend Nederlandse padelspelers actief zullen zijn en er een beschikbaarheid van 1750 kooien is.

Hoe padel verschilt van tennis en waarom het zo populair is

Eerder in deze blog zijn we al even kort ingegaan op de overeenkomsten tussen tennis en padel en waar dit vandaan komt. Het is natuurlijk logisch dat er veel overeenkomsten zijn omdat padel bedacht is als variant van tennis. Wat zijn dan de grootste verschillen tussen de twee sporten?

Wat het voornaamste verschil is tussen tennis en padel zijn de glazen wanden en het hekwerk die een padelbaan omringen. Deze mag je ook gebruiken om de bal terug te spelen en zo in het punt te blijven. Bij tennis is dit niet mogelijk en gaat het punt verloren als je er niet meer bij kan na de stuiter.

Ook de afmetingen van de banen verschillen van elkaar. Het speelveld van een padelbaan (voor dubbelspel) is 20 meter lang en 10 meter breed. Zowel in de breedte als in de lengte wordt een verschil van maximaal 5 cm getolereerd. Een tennisbaan is 23,77 meter lang en (bij dubbelspel) 10,97 meter breed. Dit verschil lijkt misschien niet zo heel groot als je het zo in getallen uitdrukt maar als je op de baan staat is het verschil zeker te merken.

Waarin padel nog meer verschilt van tennis zijn de rackets en de ballen. Bij de rackets is dit verschil goed te zien want een padelracket heeft een heel ander ontwerp dan een tennisracket. Een padelracket is kleiner dan een tennisracket en het heeft ook een ander oppervlak. Een padelracket heeft een vlak oppervlak met gaten erin en een tennisracket heeft snaren. De kop van een padelracket is groter en ronder dan een tennisracket vanwege de hogere speelsnelheid bij padel.

Bij de ballen is het verschil minder goed te zien met het blote oog maar toch is het duidelijk te merken tijdens het spelen. Een padelbal is ten eerste een stukje kleiner dan een tennisbal en ook al gaat het hierbij om een verschil in millimeters is het toch een belangrijk detail. Padelballen zijn daarnaast altijd gasgevuld terwijl tennisballen soms ook drukloos kunnen zijn. Met gasgevulde ballen heb je wat meer controle omdat de bal wat minder snel gaat en de bal niet zo hoog stuitert.

Vooral de uniekheid van padel heeft bijgedragen aan de als maar groeiende populariteit van de sport. Het lijkt op tennis maar heeft een eigen uniek concept met het gebruik van de hekken en glazen wanden. Deze extra dimensie maakt het spel interessant en biedt de mogelijkheid om tactische slimmigheidjes toe te passen. Om er echt achter te komen wat padel zo geweldig maakt raden wij je aan om vooral zelf een keer te spelen. Boek hier je baan en ervaar waarom dit een van de snelst groeiende sporten wereldwijd is.

Nieuwsgierig waar je terecht kan voor een potje padel?

Neem een kijkje bij onze locaties in verschillende provincies en steden. Zo hebben we locaties voor Padel Amsterdam, Padel Brabant en Padel Limburg. Kijk gerust ook naar onze andere locaties!