Padel ballen

5.11.24

Als beginnend padelspeler zul je je waarschijnlijk afvragen wat het verschil tussen padel ballen en tennisballen. Is er überhaupt wel een verschil tussen de twee? Het verschil tussen een padel racket en tennisracket is meteen duidelijk, maar voor ballen ligt dat toch anders. Met het blote oog is er tussen padel- en tennisballen amper een verschil waar te nemen. Toch is het antwoord ja, er is wel degelijk een verschil tussen tennisballen en padel ballen. Padel ballen zijn iets groter in afmeting en hebben een lagere interne druk wat invloed heeft op het stuitergedrag. Dit lijken subtiele verschillen maar je zult tijdens het spelen duidelijk verschil merken. In deze blog gaan we dieper in op deze verschillen en zal je hopelijk begrijpen waarom je toch echt met padel ballen de padelbaan op moet en niet met tennisballen.

Verschil padel ballen en tennisballen

Grootte en gewicht: Het eerste merkbare verschil tussen tennisballen en padel ballen zit in de grootte en het gewicht. Padel ballen zijn groter dan tennisballen en wegen gemiddeld iets meer. De diameter van een padel bal moet volgens de regels tussen de 6,35 en 6,77 centimeter liggen, terwijl tennisballen een diameter hebben tussen de 6,54 en 6,86 centimeter. Dit verschil in grootte heeft invloed op de manier waarop de bal stuitert en de snelheid ervan.

Interne Druk en Stuitergedrag: Een ander belangrijk verschil zit in de interne druk van de ballen, wat ook invloed heeft op de manier van het stuiteren. Padel ballen hebben een lagere interne druk dan tennisballen. Dit betekent dat ze minder stijf zijn en langzamer van je padel racket af springen. De regels vereisen dat een padel bal, na een val vanaf 254 cm hoogte op een harde ondergrond, tussen de 135 en 145 cm moet stuiteren. Dit lagere stuitergedrag maakt padel over het algemeen een iets trager spel in vergelijking met tennis.

Conclusie: Tennisballen zijn ongeschikt voor padel vanwege hun hardheid en ze hebben een negatieve invloed op het spel. Bovendien gaan tennisballen te snel voor de afmetingen van een padelbaan vanwege hun hogere interne druk. Het gebruik van tennisballen met padelrackets kan niet alleen het spel verstoren, maar ook leiden tot overbelasting van de onderarmen, ellebogen en polsen vanwege de krachtige impact. Het is sterk aanbevolen om de juiste padelballen te gebruiken voor een optimale padelervaring.

Padel ballen verschil onderling: Head Pro en Head Pro S

Tussen diverse padel ballen onderling zitten er ook verschillen. Kijk bijvoorbeeld naar de populairste en beste Head padel ballen; de Head Padel Pro en de Head Padel Pro S. Deze twee padel ballen hebben net iets andere kenmerken die passen bij verschillende weersomstandigheden, speelstijlen en voorkeuren.

Het grootste verschil tussen de Head Padel Pro en de Head Padel Pro S zit in de snelheid en het stuitergedrag. De Head Padel Pro is een all-round bal met gematigde snelheid en controle, geschikt voor diverse spelers. Aan de andere kant biedt de Head Padel Pro S een hogere snelheid en intensiteit, wat perfect is voor gevorderde spelers en competitieve wedstrijden. Dus, afhankelijk van je speelstijl en niveau, kun je de bal kiezen die het beste bij jou past. Beide ballen zijn uitstekend om mee te spelen en het is ook een kwestie van persoonlijke voorkeur.

Wat zijn de beste padel ballen voor jou?

Voor beginnende padelspelers kan een padel bal met een lagere druk een goede keuze zijn. Deze ballen stuiteren langzamer en geven je meer tijd om de bal in te schatten en jezelf te positioneren. De Babolat Court Padel is een voorbeeld van een goede padel bal voor beginners. Dit kan vooral handig zijn wanneer je de basisvaardigheden van het spel onder de knie probeert te krijgen.

Als je meer ervaren bent en op zoek bent naar meer uitdaging, kun je overstappen op een padelbal met een hogere druk. Deze ballen stuiteren sneller, verhogen het tempo van het spel en maken rallies intenser omdat ze harder stuiteren en minder voorspelbaar zijn. De Head Padel Pro S bal is hiervoor het meest geschikt en wordt ook gebruikt bij de WPT. Dit kan geschikt zijn voor gevorderde spelers die op zoek zijn naar snelheid en actie op de baan.

Welke padel ballen gebruik je bij welk weer?

Nu je weet dat er verschillende soorten padel ballen zijn, vraag je je misschien af welke het beste bij jou passen en hoe het weer van invloed kan zijn op je keuze. Het type bal dat je kiest, kan inderdaad afhangen van het weer en je speelstijl.

Bij droog en warm weer: Ballen met hogere druk: Als je op een zonnige dag speelt waarbij de temperaturen hoog zijn en de lucht droog is, kunnen ballen met een hogere druk de juiste keuze zijn. Deze ballen stuiteren sneller en behouden hun veerkracht beter in deze omstandigheden. Het hogere tempo van het spel kan vooral geschikt zijn voor gevorderde spelers die van snelheid en intensiteit houden.

Bij vochtig en koud weer: Ballen met lagere druk: In tegenstelling tot droge en warme omstandigheden presteren ballen met lagere druk beter bij vochtig en koud weer. Deze ballen hebben iets minder druk en stuiteren trager, waardoor ze beter controleerbaar zijn en minder gevoelig voor oververhitting.

Onderhoud en levensduur van padel ballen

Het is ook belangrijk om goed voor je padel ballen te zorgen om de kwaliteit ervan te behouden. Hier zijn enkele tips voor het onderhoud:

Bewaren van padel ballen: Koude en warme omstandigheden kunnen invloed hebben op padel ballen. Bewaar ze op een plek met een constante kamertemperatuur om de kwaliteit te behouden. Tijdens hete zomerdagen is het raadzaam om de ballen in de schaduw te houden om oververhitting te voorkomen.

Gebruik het ballenblik: Bewaar je padel ballen in het bijbehorende blik. Hiermee bescherm je ze tegen vocht en andere schade. Bovendien raak je ze minder snel kwijt als je ze netjes in het blik bewaart.

Nieuwe padel ballen kopen: De levensduur van padel ballen varieert afhankelijk van hoe vaak je speelt en op welk niveau. Als je slechts 1-2 keer per per week op een lager niveau speelt, kunnen de ballen enkele weken meegaan. Gemiddeld gaan padelballen zo'n 5 wedstrijden mee voor ze aan vervanging toe zijn. Als je bijna dagelijks speelt, zullen ze sneller slijten, vooral als je op een hoog niveau speelt met langere rallies en krachtige slagen. Professionele wedstrijden vervangen ballen meestal na maximaal 7 sets. Je zult vanzelf merken wanneer je padel ballen aan vervanging toe zijn, vooral als ze niet meer goed stuiteren. Dus aarzel niet om af en toe een nieuw blik padel ballen te openen, want dat hoort er nou eenmaal bij.

Padel ballen kopen op locatie

Samengevat, padel ballen mogen dan wel op tennisballen lijken, maar zijn in de praktijk heel anders en dat zul je tijdens het spelen vanzelf merken. Ook tussen padel ballen onderling zitten er verschillen en om erachter te komen welke jij het fijnst vindt moet je meerdere ballen uitproberen. Op onze locaties kun je padel ballen kopen van hoge kwaliteit. Dus boek een baan bij padel Amsterdam, padel Brabant, padel Limburg of bij een van de vele andere padel clubs van The Padellers en vind de perfecte padel bal.